Nic Gommans heeft zijn diploma Wedstrijdleider Niveau 4 behaald. Wat een prestatie, Nic, proficiat! Hij neemt het stokje over van Urs en zorgt ervoor dat Maas & Roer grote nationale wedstrijden kan blijven organiseren. Denk aan het ONK H-Boot en klasse-evenementen zoals de Yngling.
Nic is er duidelijk enthousiast over:
"Ik vind het geweldig om wedstrijden te organiseren. Zelf ben ik fanatiek wedstrijdzeiler, onder andere in de ILCA/Laser. Door het organiseren kan ik een voorbeeld zijn voor anderen die op clubniveau wedstrijden willen opzetten zodat we voor elkaar wedstrijden kunnen organiseren."
De afgelopen jaren zijn er minder clubwedstrijden georganiseerd, terwijl de interesse binnen de club groot is. Nic wil daar verandering in brengen. Hij vindt het vooral belangrijk dat ook de jeugd een kans krijgt om mee te doen.
"Wedstrijdzeilen maakt ze enthousiast. Het meemaken van ‘officiële competities’ geeft ze het gevoel erbij te horen. Toen ik jong was, heb ik dat zelf gemist. Ik gun het deze groep van harte en wil dat ze die ervaring wél hebben."
Wedstrijden organiseren doe je niet alleen. Vooral tijdens een wedstrijdweekend – meestal twee dagen – zijn er extra handjes nodig. Op het startschip sta je met drie à vier mensen. Samen houd je de start en finish in de gaten, voer je op aanwijzing van de wedstrijdleider de juiste vlaggenprocedures uit en noteer je zeilnummers en finishtijden.
Je hoeft er geen wedstrijdexpert voor te zijn. Enthousiasme is genoeg! En het is nog gezellig ook.
Hulp op het startschip is hard nodig. Het tekort aan vrijwilligers maakt het lastig om meer wedstrijden te organiseren. Dus: wil je een keer meedoen en ervaren hoe leuk het is? Meld je dan aan!
Je kunt contact opnemen met Nic, Theo van Hilten of John Thomassen. Of stuur een e-mail naar nedjirtsdew.[antispam].@maasenroer.nl. Er is ook een app-groep waar vrijwilligers elkaar op de hoogte houden.
Meedoen op het startschip is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Je krijgt meer inzicht in de dynamiek van de vloot, de afstand tot de startlijn en het verloop van de wedstrijd. Die kennis kun je in je eigen wedstrijden goed gebruiken!
Wil je zelf ook leren hoe je wedstrijden organiseert? Dit zijn de stappen: